mydiyet ankara

Isyeri Adi: mydiyet
Sektör: diyet
Ülke: türkiye
Sehir: akara
Adres: cinnah cad 43/d Çankaya
Posta Kodu: 06350
Telefon: 312 440 60 34
Fax: 312 440 60 34
Eposta: diyet@diyetimiz.com
Web Adresi: www.mydiyet.com

Ilgili Kisinin

Adi Soyadi: gökmen gök
Eposta: diyet@diyetimiz.com
Telefon: 312 440 60 34
Isyeri Tanitimi: 1- Çocuklarda MN Vitamin Testi :
A,D,E,K vitaminleri yağda; diğer vitaminler suda çözünürler. Vitamin eksikliği ortaya çıkmadan önce bazı belirtiler verir. Bu belirtilerin iyi değerlendirilerek eksikliğin yerine konması için vitamin takviyesi yapılmalıdır.

A VİTAMİNİ
Kilo alamama, boyun uzamaması, gözün parlakliğini yitirerek aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması, kuru ve pullanmış deri, halk arasında tavukkarası diye adlandırılan gece körlüğü (serum düzeyi 20µg/dl altında olursa) görülür.

D VİTAMİNİ
Kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler. Huzursuzluk, bas terlemesi, kaşıntı, uyku bozuklukları, ileriki aşamalarda kas güçsüzlüğü (Özellikle karında kurbağa karni) ,kafatasında yumuşama, asimetri, büyümüş bıngıldak, kafatası büyüklüğü ve geciken bıngıldak kapanması, dişlerin geç çıkması, diş çürümeleri, diş minesi bozuklukları, kaburgalarda kemik – kıkırdak bileşiminde rasitik tesbih taneleri, güvercin göğsü, Harrison oluğu, uzun kemiklerin bükülmesi, kemiklerde çabuk kırılmalar sırt kemiğinde eğrilikler, kalça kemiğinde deformiteler görülebilir.

E VİTAMİNİ
Metabolik hızın çok arttığı okul ve ergenlik çağında zararlı maddeleri temizleyici etkisi vardır. Eksikliğinde hemolitik anemi, ödemler (vücutta sıvı toplanmasına bağlı sislikler) görülebilir.

K VİTAMİNİ
Normal durumlarda bağırsaklardaki bakteriler tarafından yapılır. Pihtilasma faktörlerinin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde kanamalarda artış (dişeti, yaralar, burun, mide- barsak sistemi kanamaları vs.) görülebilir.

B1 VİTAMİNİ
Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi ve hızlı metabolizma için B1 vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, morarma, kalp yetmezliği, merkezi sinir sistemi bozuklukları, emziren annede sütteki thiamin eksikliğine bağlı olarak bebekte görülen kalp yetmezliği, ses kaybı, görme refleksi eksikliği ile karakterize infantil beriberi hastalığı görülebilir.

B2 VİTAMİNİ
Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklarda, deri ve mukoza hastalıklarına yol açabilir.

B6 VİTAMİNİ
B6 eksikliğinde dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür. Yeni doğanlarda B6 vitamini eksikliğine bağlı olarak aşırı sinirlilik, huysuzluk; bazen de kasılma nöbetleri görülebilir.

B12 VİTAMİNİ
B12 vitamini eksikliği özellikle çocuklarda nörolojik bozukluklara neden olur. B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme, konuşma gibi tüm fonksiyonlar normal bebeklere göre gecikebilir. Hatta uzun süre B12 eksikliğine maruz kalınması geri dönüşsüz hasarlara neden olabilir.

C VİTAMİNİ
• Tirozin maddesinin yıkılmasını ve vücuttan atılmasını sağlar.
• Böbrek sütü bezlerinden salınan bir çok hormon için gereklidir. Bunlar genellikle stres ile ilgili hormonlar olup, stres anında C Vitamini tüketimi artmaktadır.
• Bağırsaklardan demirin emilimine etkilidir.
• Besinlerdeki folik asidin dayanıklı kalmasını sağlar.
• Triptofandan beyin için gerekli olan serotonin elde edilmesine etkilidir.
• Suda eriyen güçlü bir antioksidandır. Yağda eriyen diğer bir güçlü antioksidan olan E vitamininin, ayrıca A ve B Vitaminlerinin de yapısının korunmasına ve etki gösterebilmesine katkı sağlar.
• Nitrit gibi karsinojen maddelerin etkilerini önler.
• Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar.
• Kortizon, aspirin, insülin gibi ilaçlarla kurşun, cıva, arsenik gibi ağır metallerin olumsuz etkilerini giderir.
• Vücudun savunma sistemini arttırıcı etkisi vardır. Bu etkisini nötrofil hücrelerini ve interferon denilen maddeyi arttırmak yoluyla gerçekleştirir.
• Histamin yapımını azaltarak alerjik olayların şiddetini düşürür.
2- Diyet Yapanlarda MN Vitamin Testi
ZAYIFLAMADA VİTAMINLERİN ÖNEMİ
Son yıllarda hazır besinlerin sofrada yerini alması, hareketsizlik, yüksek şeker ve yağ tüketimi, fast food beslenme şekli gibi yanlış yaşam ve yemek tarzından kaynaklanan problemlerden dolayı obezite her geçen gün artmaktadır. Obezitenin hızlı artışı da zayıflama konusunda birçok araştırma yapılmasını hızlandırdı. Zayıflama ve en iyi diyet konusunda binlerce araştırma yapılarak en iyi zayıflama teknikleri üzerinde duruldu.

Yapılan çalışmalar gösterdi ki herkesin metabolizması aynı parmak izi gibi kendine özgü herkesin diyeti, kalorisi ve besinlerin farklı miktar ve çeşitte alması ile kilo verdiriyor. Bu konudan yola çıkılarak, çalışmalarda özellikle vitamin ve minerallerin kilo verdirme konusunda etkisi olup olmadığına bakıldı. Vitaminlerin, metabolizma işlevleri ve yağ yakımı üzerinde çok yönlü etkisi olduğu ve vitamin eksikliklerinde de kişilerin kilo aldığı veya yağ yakamadığı görüldü.

Vitaminler genel sağlığımız üzerinde etkili olduğu gibi özellikle zayıflama konusunda da çok etkilidir. Metabolizmanın yağ yakım hızında, iştah, doyma hissinin zamanı, metabolizma hızı, zayıflamada açığa çıkan ürünlerin uzaklaştırılması gibi zayıflamayı direk etkileyen olaylarda etkilidir. Hangi vitamin zayıflamada kilit rol oynamaktadır?

B GRUBU VİTAMINLER VE ZAYIFLAMA
B grubu vitaminleri zayıflamada çok etkili mekanizmalarda rol oynar.
Diyet yaptığınız dönemde ağırlık kaybınız az ise, özellikle diyette olduğunuz dönemde daha çok sinirleniyorsanız, tahammülünüz az ise, diyette verdiğiniz kiloları dikkat etmenize rağmen hızla geri alıyorsanız B grubu vitaminlerinizde eksiklik olabilir.
B grubu vitaminleri diyette yağ yakımında çok önemlidir. Metabolizmada kimyasal reaksiyonlar için koenzim olarak kullanılırlar, yani metabolik faaliyetlerde ara ürün olarak kullanıldıkları için eksikliklerinde metabolizma ve kilo verme etkilenir. Yağ yakımı yavaş olmakta ve yavaş kilo kaybı gerçekleşmektedir. B grubu vitaminleri;

Enerji üretiminde rol alırlar.
Karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidirler.
İştah mekanizması üzerinde görev alırlar.
Beyin fonksiyonları, sinir sistemi, depresyon üzerinde etkilidirler.
Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidirler.

Özellikle zayıflamada B vitaminlerinin etkileri:
B1 Vitamini (Tiamin): Nişasta ve şekerin yakılması için gerekir. Karbonhidrat metabolizmasında önemlidir.
B2 Vitamini (Riboflavin): Yağ, protein ve karbonhidrat sindirimi için gereklidir.
B5 Vitamini (Pantotenik asit): Enerji üretimine yardımcı olur.
B6 Vitamini (Piridoksin) : Doymamış yağların yakılması için gerekir.
B12 Vitamini (Siyanokobalamin) : Tüm sindirim sistemi için gereklidir. Gıdaların sindirimi ve emilimine yardımcı olur.

KALSİYUM VE ZAYIFLAMA
Kalsiyum, herkes tarafından bilindiği gibi kemik ve diş gelişiminde önemli role sahip, başlıca kaynakları süt ve süt ürünleri olan bir mineraldir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kalsiyumun, kemik sağlığı yanında zayıflama konusunda da çok etkili olduğu görüldü. Yapılan çalışmalarda, yüksek kalsiyumlu diyet uygulandığında, deney hayvanlarından alınan yağ dokusunda lipolizde (yağ yakılmasında) %300-500 artış ve yağ asidi sentetaz salınımından %51 azalma gözlemlenmiştir.
Yapılan diğer araştırmalarda alınan sonuçlar da, yüksek kalsiyum diyeti uygulanan hastalarda vücut yağ oranında belirgin bir azalma gözlendiğini, kişilerin süt ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketmesi ile kilo kaybı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, yakın kaloride beslenen ancak diyetinde kalsiyum oranı düşük (700 gramdan az) olan kadınlarda, daha yüksek kalsiyumlu diyet uygulayanlara oranla daha az kilo kaybı gözlendiğini saptamıştır. Yapılan tüm araştırmalar, kalsiyum açısından zengin olan yiyeceklerle beslenenlerin vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni kalsiyumun vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların depolanmasını önleyen bir hormon olan kalsitiriol eksikliğini gidermesidir. Sonuçta, yüksek kalsiyum diyetinin yağ yakılmasını belirgin bir şekilde artırdığı, buna karşılık karbonhidrat ve proteinden yağ oluşumunu (lipojenez) azalttığı görülmektedir. Bu yüzden diyete başlarken mutlaka kan kalsiyum seviyenizin eksik olmadığından emin olmalısınız. Kanda kalsiyum eksikliği varsa yüksek kalsiyum içeren diyetle zayıflama başarınız artacaktır.

KROM VE ZAYIFLAMA
Krom, insan organizmasında karbonhidrat metabolizması için önemlidir. Kolesterol, yağ ve protein sentezi için hayati bir mineral olan krom, kan şekeri düzeyinin sabit kalmasını sağlar. Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu, ayrıca kas oluşumunu da desteklediği bilinmektedir. Ortalama bir diyet kromdan fakirdir.
Kromun zayıflamada etkisi çok büyüktür. Özellikle krom eksikliğinde kan şekeri düzeyi ayarlanamadığı donemde çok fazla şeker istekleri, açlığa tahammülsüzlük görülmektedir ayrıca periferik sinir hastalığına ve şeker hastalığı benzeri belirtilere yol açar. Konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik hali yaratır. Huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilir. Özellikle diyette sürekli tatlı istiyorsanız, diyete tahammülünüz yoksa ve 2-3 gün içinde diyeti bozuyorsanız, açlığa dayanamıyorsanız krom eksikliği olabilir. Bu yüzden diyete başlamadan önce mutlaka kanda krom seviyesine bakılmalıdır.

KARNİTİN VE VÜCUT YAĞ YÜZDESİ
Özellikle son yıllarda kilo fazlalığının tanısının konmasında yağ yüzdesi değerleri önem taşımaktadır. Siz olmanız gereken kilo da olsanız da yağ yüzdeniz yüksek olabilir. Bu yüzden son yıllarda vücut yağ yüzdesi ölçümleri önem taşımaya başladı. Diyete başladığınızda önemli olan yağ yüzdesinin düşmesidir ve sağlıklı kilo vermekte yağ yüzdesi düşürmeyle gerçekleşmektedir. Fakat çoğu kişi diyet ve egzersiz yapsa da, spora gitse de yağ yüzdesini yeteri kadar düşürememekten şikâyet etmektedir. Neden bazı kişiler aynı kiloda olmasına rağmen birisi diğerinden daha kilolu görünür? Bunların hepsi kişinin yağ yüzdesi ile ilgilidir. Yağ yüzdesinde kilit rol oynayan karnitin zayıflamada çok önemlidir.
Karnitin vücutta yağ yakımı ve yağ yüzdesi belirleme de çok önemlidir. Karnitin, vücuda giren besinlerin enerjiye çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. Diyette karnitin egzersiz sırasında yağ yıkımını arttırmaktadır:

Sizinle ayni kilo da olan kişilerden daha mı kilolu gözüküyorsunuz?
Diyette yağ yakım hızınız yavaş mı?
Spora gittiğinizde yağ yüzdeniz düşmüyor mu?
Kilo vereseniz de kıyafetleriniz fark etmiyor mu?
Yağ yüzdeniz olması gerekenden daha mı yüksek?

Karnitin seviyeniz düşükse yağ yakamazsınız ve daha kilolu görünürsünüz. Diyete ve spora başlamadan karnitin seviyenize bakılması gerekmektedir.

Vitaminlerin zayıflamada önemi büyüktür. Bu yüzden sağlıklı zayıflama için mutlaka vitamin ve mineral seviyelerinizin normal olması gereklidir. Bu yüzden zayıflamaya başlamadan önce MN Vitamin Testi yaptırarak vitamin seviyelerinin tespit edilip kişinin vitamin ve mineral eksikliklerine göre tablet ekleme ve/veya diyette besinleri ona göre seçilerek kişiye uygun beslenme programı uygulandığında çok daha başarılı ve kalıcı bir zayıflama programı uygulanır.

3- Hamilelerde MN Vitamin Testi
Fetüsün büyümesi ve gelişmesi, annenin aldığı esansiyel besinler ve vitaminlere bağlıdır. Bazı çalışmalar göstermiştir ki hamilelikte vitamin eksikliği megaloblasti, nöral tüp defektleri, plasenta ve fetüs defektleri, düşük doğum ağırlığı ve prematüre doğum ile sonuçlanabilir.

B1 VİTAMİNİ-TİAMİN
Gebelik sırasında yaklaşık olarak %50 oranında biyokimyasal tiamin eksikliği gelişir, serum düzeyi düşer.
Tiamin glukoz oksidasyonu için pankreatik beta hücrelerinden insülin üretimi ve hücre büyümesi için gereklidir.
Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, merkezi sinir sitemi rahatsızlıkları görülebilir.
Büyük oranda tiamin alınması bazen de terapotik dozları bulantı, kusma, letarji ve anoreksiye neden olabilir.

B2 VİTAMİNİ-RİBOFLAVİN
Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini enerji üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezi için önem taşımaktadır. Serbest radikallerin toplayıcısı olan glutathion\’un üretimi için gereklidir. Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol oynar. A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar. Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.
B2 eksikliği ağız kenarlarında çatlaklar, dil ve dudaklarda iltihaplanmalar, ışığa duyarlı gözler, ciltte kaşıntı, sersemlik, uykusuzluk, öğrenme güçlüğü, gözlerde yanma ve kaşıntı ve kornea hasarına yol açabilir B2 fazlalığı idrar renginde koyulaşma, bulantı, kusmaya neden olabilir

B3 VİTAMİNİ-NİASİN
B3 vitamini protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerekli olan bir vitamindir. B3 vitamini kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Son olarak yeterli B3 düzeyinin insülin ile östrojen, progesteron ve testosteron gibi cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati rol oynadığı gösterilmiştir.
B3 vitamini eksikliğinde pellegra adı verilen ve sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu, mide bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonlarına neden olan bir hastalık oluşur
Fazlalığında Gebelikte B3 vitamini dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda saf nikotinik asit mide ülserleri, gut, glokom diyabet ve karaciğer hastalıklarında sağlık problemlerini arttırabilirler.

B5 VİTAMİNİ-PANOTANİK ASİT
Gebelikte B5 serumda azalır ve niasin metabolitleri idrarda artar.
Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide bağırsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir. Normal büyüme ve gelişmeyi destekler. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder. Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, Enerji metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için anti stres vitamini olarak da tanımlanır. Ayrıca şunlara iyi gelir: yara iyileşmesi, stres, depresyon, alerji, kabızlık, yorgunluk
B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: sinir harabiyetleri, solunum problemleri, cilt problemleri, artrit, alerji, doğumsal bozukluklar, zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, kas spazmları, kramplar. Günlük 10-20 gr gibi çok yüksek dozlarda alınması ile ishal ve su kaybı oluşabilir.

B6 VİTAMİNİ-PRİDOKSİN
Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri, enzimler ve prostoglandinlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca B6 vitamini hamilelerde iştahı, ağrıya karşı duyarlılığı, uyku düzenini, ruh durumunu etkileyen serotonin adlı maddenin yapımında da etkili olmaktadır. B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Adet öncesi gerginlik sendromu, artritler, allerjiler , geceleri oluşan bacak kramplarının tedavisinde de kullanılır. B6 vitamini bir çok enzimin oluşumuna katılır. Örneğin, demirin hemoglobin yapısına katılmasını sağlayan enzimlerin içinde de bulunurlar. Ensefalopati ve polinevrit gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde B6 vitamini etken madde olarak kullanılır. Piridoksin plasental vasküler yatağın korunmasından dolayı da ilgi çekicidir. Aynı zamanda diş çürüklerine karşı da koruyucudur
Eksikliğinde deri, sindirim sistemi ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Dudak ve dil çatlaması, egzama gibi fiziksel belirtiler görülür. B6 vitamini eksikliğinde ani uykusuzluk ve santral sinir sisteminin çalışmasında bozukluklar oluşmaktadır. Eksikliğinde depresyon, kusma, anemi (kansızlık), böbrek taşları, dermatitler, uyuşukluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık hastalanma görülebilir.

B12 VİTAMİNİ-KOBOLAMİN
Özellikle sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Bazı çalışmalara göre serum B12 vitamin değerleri ilerleyen gebelik haftalarında düşmektedir. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır. Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir. Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar. Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar. Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır.Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. DNA molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretirler.
B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür. Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.

D VİTAMİNİ
Vitamin D dietten ve güneş ışığının deri üzerindeki etkisinden sağlanır. Bu nedenle Vitamin D eksikliği yetersiz diet ve kapalı ortamlarda yaşayan ya da yeterli güneş ışığı geçirmeyen kıyafetler veya güneşsiz iklimler sebebiyle olur. Gebelikte neonatal tetani, anormal diş gelişimi, fetal rikets ve postnatal riketik kemik değişikliklerine neden olabilir. Diğer yağda çözünen vitaminler gibi Vitamin D, eksikliğinden ziyade fazlalığı daha önemli problemlere sebep olabilir.

C VİTAMİNİ
C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır
Vitamin C serum değerleri 40. gebelik haftasında yarı yarıya düşer. Göbek kordonundaki konsantrasyonu anneye göre %50 daha yüksektir. Vitamin C eksikliğinin erken membran rüptürü (EMR), preeklampsi ve konjenital anomalilerle ilişkili olduğuna dair çeşitli veriler vardır.

4- Kronik Yorgunlukda MN Vitamin Testi
Kronik yorgunluk sendromu , tanımlanamayan devamlı veya tekrarlayan yorgunluğun yeni veya bilinen bir zamanda başlaması, devam eden bir hareketlilik sonucu olmaması, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut iş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması, kronik yorgunluk sendromunu akla getirir.
Belirtileri;
Kısa süreli bellekte veya konsantrasyonda önemli bozulma
Boğaz ağrısı
Lenf bezlerinde hassasiyet
Kas ağrısı
Çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması
Yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı
Sabah uyanınca kendine gelememe(uykulu olma halinin devam etmesi)
Yapılan bir iş sonrası 24 saatten daha fazla sürede geçen kırıklık.

Pek çok madde, az alındığı veya hiç kullanılmadığı takdirde insanı yıpratarak yorgunluğa yol açar. Özellikle de B, E, C ve A vitaminleri bu maddelerin başında gelir. Minerallerden de demir, bakır ve magnezyum eksikliği insanın gücünü kaybetmesine neden olur. Gerçekten kalıcı bir güce ve neşeye kavuşmak istiyorsanız, vücudun gelişmesinde gerekli olan yapı malzemelerinden amino asitleri yeterince almalısınız.
MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek bir çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

5- Depresyonda MN Vitamin Testi :

Depresyon nedir?
Zevk almada, enerjide, ruhsal ve fizyolojik etkinlikte, özgüvende ve özsaygıda azalma, karamsarlık, çaresizlik duyguları ve uyku bozukluğu gibi belirtiler gösteren ruhsal bozukluğa depresyon denir.

Depresyonun belirti ve bulguları
Duygusal bozukluklar
Üzüntü
İlgisizlik
Zevk alamama
Bastırılmış duygular
Endişe
Dikkatini toplayamama
Gereksiz ya da orantısız suçluluk duygusu
Fiziksel bozukluk hissi yada endişesi
Uyku bozuklukları
Belli belirsiz vücut ağrıları
Baş ağrısı
Sırt ve bel ağrısı
Kronik yorgunluk
İştah artışı ya da iştahsızlık
Depresyon semptomlarını yaşayan kişilerin birçoğunda, vitamin ve mineraller yetersiz bulunmuştur.
MN Vitamin Testi ile vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliklerini öğrenebilir, hangi vitamin ve mineralden ne kadar almanız gerektiğini tespit edebilirsiniz.

6- Diyabet Hastalarında MN Vitamin Testi

Diyabetik kişilerde beslenme ve vitamin kullanımı kişiye özeldir. Çünkü her kişinin beslenmesini etkileyen temel özellikler (Boy uzunluğu, vücut ağırlığı, ideal ağırlık, fiziksel aktivite, sosyo-ekonomik düzey, kan şekeri oranı, verilen ilaç ya da insülin tedavisi gibi) birbirinden farklıdır.
Özellikle E, C ve B grubu vitaminler ile Selenyum, Çinko ve Krom minerallerinin diyabetikler için olumlu etkileri vardır.
MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek birçok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

7- Cilt Hastalıklarında ve Saç Dökülmesinde MN Vitamin Testi
Beslenme alışkanlıklarınızın cildimizin aynasıdır. Cildinizde sürekli olarak sivilce, akne sorunu ve kırışıklıklar görüyorsanız, saç dökülmesi yaşıyorsanız aldığınız vitaminleri gözden geçirme zamanı gelmiş demektir.
Cildimiz için çok önemli bazı vitaminleri şöyle sıralayabiliriz.

C Vitamini
C Vitamini, hücrelerin yenilenmesi, cildin sıkılığını sağlayan kolajen maddesinin üretilmesini sağlar. Cildi ve vücudu yaşlanmaya karşı korur sağlıklı ve genç bir cilt için mutlaka C vitamini alınmalıdır.
Suda eriyen vitaminlerden biri olan C vitamini; vücut tarafından depolanmaz. Vücuda alındığı anda kullanılır bu nedenle her gün mutlaka C vitamini içeren yiyecekler tüketmeniz gerekir.
C vitamini eksikliğinde sivilceler geç iyileşir, cilt rengi matlaşır, vücudun direnci düşer.

E Vitamini
Cilt için en faydalı vitaminlerden biri E vitaminidir. Cildi serbest radikallere ve yaşlanmaya karşı korur. Cildi güzelleştirip, ince kırışık çizgilerin yok olmasını sağlar.
A Vitamini

A vitamini serbest radikallere karşı etkilidir, sivilce ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Hücre yenilenmesi ve saç dokusunun güçlenmesine yardımcı olur.
Yağda eriyen vitaminlerden biri olan A vitamini vücut tarafından depolanır. Yüksek oranda alınan A vitamini deri renginde koyulaşma ve kalınlaşma çeşitli yan etkilere neden olur. Günlük maksimum 500 doz A vitamini alınmalıdır.

B Vitaminleri
Sağlıklı bir cilt için B vitaminleri olmazsa olmazdır. B vitaminleri hücrelerin yenilenmesi için gerekli enzimlerin salgılanmasına yardımcı olur. Ciltte enfeksiyona neden olan zararlı bakteri ve kimyasalların etkisini engeller.
B vitamini eksikliği deri hastalıklarına neden olabilir.
Cilt rahatsızlıklarınızdan kurtulmak, daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için doğru vitaminlerden doğru oranlarda almalısınız.
MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek bir çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

8- Yaşlılarda
Yaşlanmakta olan kişilerin dengeli bir beslenme ve düzenli bir yaşam tarzının yanı sıra vitamin ve mineralleri de düzenli olarak almasında çeşitli yararların görüldüğü yapılan bütün araştırmalarda defalarca ortaya konmuş bir gerçektir.
Yaşlanmanın durdurulmasını sağlayacak bir gençlik aşısı, yüzyıllardır tıbbın gerçekleştirmeye çalıştığı bir düş. Günümüzde yaşlanma sürecini durduran ya da yaşamı uzattığı kanıtlanmış mucize bir ilaç henüz bulunmuş değil. Ancak bazı vitaminlerin ve sağlıklı bir yaşam tarzının yaşlılıkla birlikte gelen birçok sorunun gelişmesini önlediği ve yaşlılıkta yaşam kalitesini yükselttiği de bugün tip tarafından kabul edilen önemli bir olgu. Geriatri (yaşlılık bilimi) uzmanlarına göre aşağıdaki faktörler nedeniyle yaşlılıkta vitamin gereksinimi artıyor:
Hastalıklar: Yaşlılarda yetersiz beslenme sonucunda vitamin ve mineral noksanlıkları ve bazı hastalıklar ortaya çıkabileceği gibi belirli hastalıklar da besin alımının bozulmasına ve dolayısıyla vitamin-mineral noksanlıklarına yol açıyor.
Yaşlanma süreci: Yaşlılığa bağlı normal fizyolojik değişimler vitamin ve minerallerin emilimini azaltır. Beslenmeyi, vitamin-mineral alımını bozan yaşa bağlı fizyolojik değişimler olarak iki gruba ayrılabiliriz:
1) Sindirim işlevinde yaşa bağlı başlıca değişimler diş ve çiğneme bozuklukları, tat ve doku duyusunda azalma, bağırsaklardan emilimin azalması, sindirim salgılarında azalma ve sindirim kanalındaki fonksiyonel hareket azlığı olarak gösteriliyor.
2) Yaşlılıkta bedensel hareketin azalması aktivite düzeyini düşürür. Bütün bunlar sonucunda yaşlılarda günlük kalori fonksiyonel hareket azlığı ortaya çıkıyor.
Psikolojik faktörler: Özellikle yas tutmaya eşlik eden depresyon yaşlılarda beslenmeyi bozarak vitamin ve mineral alımını aksatan bir faktördür. Bunun dışında herhangi bir nedene bağlı depresyon, yetersiz beslenmeye ve iştahsızlığa yol açıyor.
Sosyal faktörler: Sosyal nedenlere bağlı olarak yalnız yaşamak, yaşlı kişinin tek başına olduğunda az yemek yemesine ve hatta hiç yememesine yol açabilir. Böylelikle yaşlı kişi içinde yeterli vitamin ve mineral bulunan dengeli bir beslenmeden yoksun kalabiliyor.

Vitamin ve minerallerin yeri

Yaşlılıkla birlikte iştah, tat ve koku duyusunda azalmanın bir sonucu olarak yemeklere karşı ilgi azalır. Diş sorunları da (takma diş gibi) beslenmenin azalmasına yol açıyor.
Yaşlılıkta özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde, B6, B12 ve D vitamini gereksinimi artıyor. Bu vitaminlerin yaşlıların sindirim sisteminden yeterli miktarda emilemediklerinden gençlere göre daha fazla alınması gerekiyor.
Menopoz sonrası kadınlarda, özellikle östrojen alanlarda osteoporoza karşı korunmak için D vitamini ve kalsiyum alımını artırmak gerekiyor.
Yaşla birlikte bağışıklık ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunma fonksiyonları da azaldığından bir multivitamin alınması, yaşlı kişide bağışıklığı güçlendirecektir.
Güçlü antioksidan özellikleri ile E ve C vitaminleri kalp hastalığı, bazı kanser türleri, katarakt gibi birçok hastalığa karşı korunma sağlıyor. Yaşla birlikte antioksidan ihtiyacı artar. Çünkü serbest radikallerin hücrenin yönetici molekülü olan DNA’ya verdiği hasar yaşla birlikte artış göstermektedir. Bu hasarın bir bölümünün onarılması için antioksidanların büyük bir yararı var.

Çinko, özellikle yaşlılar için önemli bir mineraldir. Karaciğer hastalığında, şeker hastalarında duretik (idrar sokturucu) ilaç kullananlarda çinko eksikliğine eğilim fazladır. Çinko yara iyileşmesi, iştah ve tat duyusunda önemli bir rol oynar. Beslenmenin yanı sıra düzenli bir vitamin mineral desteği, çinko eksikliğinin gelişmesini önleyecektir.
Magnezyum vücutta sinir, kaslar ve kalp için yaşamsal önemi olan bir mineraldir. Magnezyum eksikliği olan yaşlılarda kas yorgunluğu, titreme, duygusal dengesizlik ve kasılma nöbetleri ortaya çıkabilir. Kalp hastalarında yeterli magnezyum alınması, kalp krizine karşı iyi bir önlemdir. Kronik sindirim sistemi ve emilim bozukluğu olanlarda magnezyum düzeyleri düşük bulunabiliyor.

Hangi yaşlılarda vitamin eksikliğinin riski daha yüksek?

Sigara, C vitamini düzeylerini düşürerek hücrelere zarar veren serbest radikallerin oluşmasına yol açar. C vitamini serbest radikallere karşı vücudu koruyan bir antioksidandır. Yaşlılıkta dokuların korunması için artan C vitamin ihtiyacı, eğer kişi sigara içiyorsa daha da fazladır.
Alkol, beslenmeyi bozmanın yanı sıra vitaminlerin emilimi ve vücuttaki kullanımı üzerinde olumsuz etkiler yapar. Alkol alışkanlığı olan yaşlıların düzenli bir vitamin mineral kombinasyonuna da ihtiyaçları var.
Kentlerde yaşayan yaşlılarda kansızlık (anemi) riskinin arttığı ve ortalama hemoglobin düzeylerinin düştüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle yaşlılıkta demir eksikliği anemisi, sık rastlanan bir durum. Sindirim sistemi kanserleri gibi çeşitli kronik hastalıklar da anemiye neden olabilir.
Çeşitli nedenlerden dolayı et yemeyen yaşlılarda ilave B vitaminleri ve özellikle B12 desteği gerekebilir.
Güneşe çıkamayan, süt içmeyen ve çoğunlukla vaktini evde geçiren yaşlıların kalsiyum, D vitamini ile desteklenmesi doğru olabilir. Kalsiyum emilimi ileri yaşlarda önemli ölçüde azalmakta ve kemikteki kalsiyum miktarı da düşüş göstermektedir.
Tüm bu nedenlerden ötürü MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek birçok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.